Bibliotheek
Alphen-Chaam

Leren & Ontwikkelen

Moeite hebben met lezen, schrijven en of rekenen?

In deze video zie je 3 lokale dames. Zij vertellen over wat het hen heeft gebracht om beter te kunnen lezen, schrijven, rekenen en/of met de computer te kunnen werken.

Herken jij je in deze video of ken je iemand die ook moeite heeft met lezen en schrijven? De Bibliotheek Alphen-Chaam biedt verschillende mogelijkheden om hier wat aan te doen. Zo  hebben we een Taalhuis, een taalmaatjes project, een Praatpunt en een Digitaal Loket.

Taalhuis in Alphen-Chaam

Beter leren lezen, schrijven, rekenen en werken met de computer? Dat doen we vanaf nu in Alphen-Chaam! Vind jij dit ook moeilijk? Of ken je iemand die het moeilijk vindt? Kom dan naar het Taalhuis in Alphen of in Chaam. Je kunt ook bellen of appen naar 06 18 51 69 89 of 088 605 06 04. Of mail naar abg@taalhuismb.nl.

Samen bekijken we wat jij wilt leren en brengen we je in contact met mensen die jou verder kunnen helpen.

Op donderdag van 12.30 – 13.30 uur op de even weken in bibliotheek Alphen-Chaam en op donderdag van 10.30 – 11.30 uur op de oneven weken in Trefpunt Alphen.

Bel of mail voor een afspraak of voor meer informatie: 06-18 51 69 89 / 088-60 50 604 of abg@taalhuis.nl.

Taalmaatjes project

Eén op de 9 mensen in Nederland is laaggeletterd. Zij hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen of hebben niet genoeg digitale vaardigheden om mee te kunnen doen aan onze samenleving.

In het Taalmaatjes project, een samenwerking tussen de vrijwilligers Bibliotheek Alphen/Chaam, Theek 5 en de gemeente Alphen-Chaam, worden vrijwillige Taalmaatjes gekoppeld aan een taalvrager. Zij oefenen eens per week een uurtje met de Nederlands taal. Doel hiervan is dat de taalvaardigheid van de deelnemers verbetert en hun angst om te lezen of te schrijven afneemt. Zo kunnen zij meer van hun ambities waar maken. Of het nu gaat om de ontspanning ervaren van een boek lezen, het nieuws bijhouden, een scholing volgen op het werk of kinderen helpen bij hun schooltaken.

Wilt u meer informatie over dit project, dan kunt u contact opnemen met Sandrijn van der Voort, informatiemedewerker Theek 5 via 06-18519707 of via mail: s.vandervoort@theek5.nl. We zoeken nog Taalmaatjes. 

Praatpunt

De Vrijwilligers Bibliotheek Alphen/Chaam biedt onderdak aan een heus Praatpuntcafé. Op de on-even weken op vrijdagochtend tussen 10.30 en 12.00 uur is iedereen welkom die wil oefenen met de Nederlandse taal en (nieuwe) buurtgenoten wil ontmoeten. Onderwerp van gesprek zijn actualiteiten, nieuwtjes uit de buurt en natuurlijk de taal zelf. Een groepje vaste vrijwilligers begeleidt de groep en zorgt voor structuur, oefenmaterialen en een kopje koffie of thee met iets lekkers. Wil je dus je taalvaardigheden uitbreiden of ben je nieuwsgierig naar andere culturen en wil je nieuwe contacten opdoen? Kom dan meedoen in het Praatpuntcafé. Wie weet welke nieuwe ervaring je deze keer opdoet!

Wilt u meer informatie over dit project, dan kunt u contact opnemen met Sandrijn van der Voort, informatiemedewerker Theek 5 via 06-18519707 of via mail: s.vandervoort@theek5.nl.

Digitaal loket

Elke maandagochtend van 11.00-12.00 uur kunt u terecht in de bibliotheek in Chaam, Gilzeweg 12, met vragen over uw smartphone, tablet en laptop. Dit kunnen bijvoorbeeld vragen zijn, zoals:

  • Mijn smartphone, tablet of laptop doet het niet meer
  • Het geheugen is vol
  • Hoe zet ik DigiD op mijn apparaat
  • Hoe installeer ik de coronachecker
  • Hoe installeer ik een app (zoals Whatsapp)
  • Ik wil een Gmail account openen. Hoe doe je dat?
  • Ik heb problemen met Whatsapp
  • Etc.

Afspraak uitsluitend per:

-e-mail: Jan Meesters jancmmeesters@gmail.com
-of telefoon: 0621878458

Iedereen is van harte welkom. U hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek.